با ما در تماس باشید : 09177575812
مرکز آهن شیراز (میثم جعفری )
در سالهای اخیر، اکثر ساختمانها در تعداد طبقات بالا ساخته میشوند و به آسانسور نیاز دارند. آسانسور مزیتهای بسیاری دارد، اما اگر اصول ایمنی در طراحی و ساخت آن رعایت نشود، بهوسیله وحشتناکی تبدیل میشود که امنیت ساکنان ساختمان را تهدید خواهد کرد. آهن کشی آسانسور، یکی از مهمترین مراحل نصب این تجهیزات در ساختمانهای چند طبقه محسوب میشود. در این گزارش توضیح میدهیم آهنکشی چیست و چطور انجام میشود.
آهن کشی آسانسور با نام نبشیکشی هم شناخته میشود و فرآیندی است که افراد متخصص برای ایمنسازی چاه آسانسور و ایجاد ریل برای حرکت اتاق آسانسور را فراهم میکند. برای اجرای این پروژه باید ستونهای عمودی که از نبشی تشکیل شدهاند را در چاه آسانسور نصب کرد و آنها را با کلاف به یکدیگر متصل نمود. ساختار ستونها باید به گونهای باشد که اتاقک آسانسور به راحتی روی آنها حرکت کند و با کمترین میزان لرزش به بالا یا پایین برود. معیار مهم دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، امنیت و استحکام ستونهاست. آهنکشی باید دوام کافی برای تحمل بار آسانسور را داشته باشد؛ کارشناسان با محاسبه وزن اتاق آسانسور و تحمل بار نبشیهای به کار رفته در آهنکشی، حداکثر وزنی که امکان حمل آن وجود دارد را تعیین میکنند. هرچقدر ساختمانی به آسانسور بزرگتری نیاز داشته باشد، باید نبشیهایی در سایزهای بزرگتر برای آنها استفاده کرد.
همانطور که از نام فرآیند نبشیکشی، مشخص است، نبشی مهمترین پروفیل فولادی است که برای اجرای پروژه به آن نیاز دارید. اما برای اجرای این فرآیند، به مقاطع دیگری هم نیاز خواهید داشت. همانطور که گفتیم، ستونهای عمودی ساخته شده در چاه آسانسور، باید با کلافهایی به صورت افقی به یکدیگر متصل شوند. این کلافها معمولا از جنس تیرآهن یا ناودانی هستند. به همین دلیل قیمت تیرآهن و قیمت ناودانی هم برای مهندسان پروژه، اهمیت بسیاری دارد.
برای آهن کشی آسانسور باید مراحل مختلفی را طی کرد؛ این فرآیند قبل از خرید و نصب اتاق آسانسور انجام میشود. در ادامه توضیحات بیشتری درباره مراحل اجرای این فرآیند ارائه میدهیم.
در اولین مرحله، مهندسان نقشه آهنکشی آسانسور و چاه آسانسور را میکشند. در نقشه جزئیات پروژه مشخص میشود. بعد از اجرای مراحل اولیه، باید شاقولریزی انجام داد. در فرآیند شاقولریزی، مهندسان مطمئن میشوند که بخشهای مختلف چاه آسانسور و ستونهای نصب شده، تراز هستند. آنها معمولا این کار را با ریسمان انجام میدهند تا متوجه بخشهای غیر همتراز بشوند و آنها را شاقولی کنند.
در مرحله سوم، باید کلافبندی انجام داد. یعنی ستونهای مختلف را به صورت افقی با تیرآهن یا ناودانی به یکدیگر متصل کرد. کلافها باید در فاصله درست از یکدیگر نصب شوند؛ فاصله بالاترین کلاف از سقف چاه آسانسور و پایینترین کلاف از کف چاه آسانسور۳۰ سانتیمتر است. کلافهای میانی نیز بین ۱۰۰تا ۱۲۰ سانتیمتر از یکدیگر فاصله دارند.
بعد از کلافبندی، پروژه آهن کشی تقریبا به پایان میرسد. مهندسان در مرحله آخر باید سازه را تست کنند و ایرادهای احتمالی را برطرف کنند تا بعد از تایید نهایی، مراحل نصب اتاقک آسانسور آغاز شود.
در ادامه به مهمترین نکاتی که هنگام آهن کشی آسانسور باید به آنها توجه داشته باشید، اشاره میکنیم.
برای محاسبه مقدار نبشی مورد نیاز در آهن کشی آسانسور، باید ارتفاع کل سازه، فاصله طبقات، ارتفاع بالایی و فاصله اولین توقفگاه آسانسور تا کف چاه آسانسور را محاسبه کرد. در نهایت باید مقدار به دست آمده را چهار برابر کرد تا متراژ نبشی مورد نیاز به دست آید. نبشیها معمولا شاخههایی به طول شش متر دارند و برای آهن کشی آسانسور باید با توجه به متراژ، تعداد شاخههای مورد نیاز را مشخص کرد.
اگر قصد دارید از تیرآهن برای کلافبندی ستونهای چاه آسانسور استفاده کنید، حتما قیمت تیرآهن ۱۸ را مورد بررسی قرار دهید. تیرآهنهای ظریفتر، مقاومت کافی ندارند و ممکن است هنگام بالا و پایین رفتن اتاق سنگین آسانسور، با مشکل مواجه شوند.
فرآیند آهن کشی در ساختمانهایی با اسکلت بتنی با ساختمانهای دارای اسکلت فلزی متفاوت است. در اسکلتهای بتنی، باید متخصصان آهن کشی، هنگام بتنریزی حضور داشته باشند تا محل نصب ستونها و کلافها در چاه آسانسور را مشخص کنند. در این سازهها همچنین پلیتهایی برای اتصال ستونها به طبقات تعبیه میشود. مهندسان این پلیتها را در سقف هر طبقه، در چهار طرف چاه آسانسور نصب میکنند.
علاوه بر کیفیت نبشیهای خریداری شده و انتخاب سایز مناسب، نحوه جوش نبشیهای به کار رفته در ستونها نیز اهمیت دارد. باید در نقشه آهن کشی، محل دقیق جوش را مشخص کنید. نبشیها نیز باید با ورق فولادی به یکدیگر جوش بخورند تا در حین رفت و برگشت آسانسور، با مشکل مواجه نشوند.
پیش از نقشه کشی، محل قرار گرفتن موتورخانه را تعیین کنید تا اگر لازم است حفرهای در چاه آسانسور ایجاد شود، جایی برای آن در نظر بگیرید.
هنگام انتخاب پروفیلهای مناسب برای آهن کشی آسانسور، به وزنی که قرار است آسانسور تحمل کند و جرم اتاقک آسانسور توجه داشته باشید.
در این مقاله، اطلاعات مورد نیاز درباره آهن کشی آسانسور را ارائه دادیم. این فرآیند به دقت و تخصص بالایی نیاز دارد و به صورت مستقیم با امنیت ساکنان در ارتباط است. یکی از مهمترین هزینههای نبشی کشی آسانسور، بهایی است که برای خرید نبشی، ناودانی یا تیرآهن میپردازید. با خرید اینترنتی این محصولات از یک منبع معتبر، هم مقاطع مورد نیازتان را با بهترین قیمت خریداری کردهاید و هم بدون نیاز به درگیرشدن با فرآیند حمل و نقل، آن را در محل پروژهتان تحویل خواهید گرفت.
جدیدترین مطالب
فرایند تولید نبشی
گواهینامه یا سرتیفیکیت میلگرد
کارخانه های تولیدکننده پروفیل سبک (مبلی)
ورق آلومینیوم رنگی یک کالا ساختمانی مهم
پرکاربردترین سایزهای تیرآهن
میلگرد یا آرماتور فولادی
مطالب مشابه
پربازدید ترین مطالب
تفاوت میلگرد و مفتول چیست؟
ورق پانچ؛ ابعاد فیزیکی، کاربردها، انواع و عملیات پانچ
همه چیز درباره فولاد زنگ نزن (فولاد ضد زنگ)
مرکز تیر اهن شیراز
قیمت اهن الات درب کارخانه
آدرس : شیراز، بلوار امیرکبیر ، خیابان فاخته 1 ، مرکز آهن شیراز (میثم جعفری )
موبایل : 09177575812 09177575811
حسابداری : 09177575813 09177575814
ایمیل : info[at]shirazahancenter[dot]com
ساعت کاری: شنبه تا چهار شنبه از ساعت 8:00 تا 17:00 ، پنج شنبه ها از 8 تا 13:30
عرضه مستقیم آهن آلات از کارخانجات ذوب آهن اصفهان
سرمد ابرکوه ، بافق یزد ، جهان فولاد و تمامی کارخانجات معتبر سراسر کشور
تولید و عرضه انواع محصولات ، حرارتی ، سیم مفتول و ....
تولید استاندارد انواع خاموت ، اتکا ، عصایی ، سنجاقی و ... در ابعاد مختلف
تمامی حق و حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به شرکت هونام آهن و فولاد ایلیا می باشد.
© طراحی سایت و بهینه سازی : گروه طراحی سیرن